Zo!Diva: voor een leuker Duiven

2
Feb
Gemeente Duiven

 

 

De emancipatiegolf kwam in Duiven vroeg op gang. Zeven vrouwen maakten zich al in 1952 sterk om in de door mannen gedomineerde gemeenteraad te komen. Lijst 7 stond er op hetstemformulier, maar in de volksmond werden ze de Wilde Vrouwen van Duiven genoemd. Uiteindelijk behaalden de vrouwen een zetel in de plaatselijke volksvertegenwoordiging.

Vijftig jaar later: Judith Keuper gaat samen met import-dorpsgenoot Isabel Tesser aan de slag om dit feit te herdenken. Keuper: ,,Op 30 mei 2012 zijn we met een bak geraniums naar de locoburgemeester Sjef van Groningen gegaan, mede als start van een groep die Duiven wat wil oppeppen.” En zo stonden de twee samen met drie andere vrouwen aan de wieg van Zo!Diva, dat staat voor (Zo!) Duiven Is Verrassend Anders.

,,We willen graag laten zien wat er wél is in Duiven en willen mensen met ideeën zijn. En hoewel we met vijf vrouwen zijn gestart, moet het geen vrouwending worden.”

DuivenPad

Een van de eerste wapenfeiten van Zo!Diva was het opzetten van het DuivenPad, bij het 200-jarig bestaan van Duiven in 2013. Isabel: ,,De basis is een interactieve wandelroute van vijf kilometer door het centrum van Duiven. Het meeste van die basisroute wordt nu bewegwijzerd. Ook zijn er enkele filmclips gemaakt die je met een QR-code via je smartphone kunt bekijken.” Er komen ook uitbreidingsroutes, maar omdat alles voor weinig of geen geld geregeld moet worden, gaat dat in een rustig tempo.

Borrel

Een andere activiteit is de maandelijkse borrel in café Bij De Buren. Daar vindt het interview ook plaats. Naast Tesser en Keuper zijn ook Willy Rugers en Elvira Bronkhorst aangeschoven.

Judith: ,,We hebben plannen genoeg. Zo hebben we op 13 en 14 juni een kampeerweekend in het Horsterpark gehouden. Het gaat erom dat je je buren op de camping beter kent dan je buren in de straat. We bieden zo de mogelijkheid om meer Duivenaren te leren kennen.” Verder is er een plan om een openluchtbioscoop in het centrum in te richten.

Klimwand

Elvira haalt een project aan dat samen met leerlingen van het Candea College is gehouden. ,,Pubers hebben meestal niks met wandelen, dus hebben we leerlingen gevraagd wat zij graag buiten wilden doen en daar zijn leuke dingen uitgekomen, zoals een klimwand, waterfietsen en een bloemenweide.” Dat gebeurde in een aantal workshops. Meer ideeën zijn welkom, zegt Judith Keuper. ,,Zie dit als een uitnodiging om ons te benaderen en mee te denken en te helpen.”

Contact opnemen kan via: zo.diva.nu@gmail.com

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.