Weerbaarheidstrainingen bij Creon

6
Jul
Gemeente Westervoort

 

'Ik durf nu gewoon langs een groep te lopen'

Ze zijn onzeker, hebben faalangst en zijn bang voor nare reacties van hun leeftijdsgenoten. Meiden die met dit soort gevoelens kampen kunnen terecht bij Froukje Stoffels, jongerencoach bij Creon in Westervoort. Sinds een paar jaar geeft ze weerbaarheidstrainingen aan meiden van groep 7 en 8. ,,Ik leer ze te vertrouwen op zichzelf.”

Een van haar leerlingen is de 11-jarige Maaike Tommel. Een meisje dat houdt van dansen en het leuk vindt om met vriendinnen erop uit te gaan. Maar ook een meisje dat veel piekert en onzeker is over haar uiterlijk. Via haar ouders kwam ze terecht bij jongerencoach Froukje. Maaike: ,,Ik denk altijd dat ik weet wat anderen van mij denken. Dan weet ik zeker dat ze mij maar een raar meisje vinden. Door de oefeningen van Froukje kan ik die gedachtes loslaten. Ik durf nu gewoon langs een groep te lopen. Dan focus ik me op één punt en verdwijnen die gedachtes vanzelf.”

Mindfulness

Tijdens de weerbaarheidstraining wordt veel gebruik gemaakt van mindfulness, een techniek om beter om te kunnen gaan met bepaalde gevoelens, gedachten en situaties. Froukje: ,,Met ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld leer je om kalm te blijven. Ben je zenuwachtig dan heb je vaak een snelle, hoge ademhaling. Door de ademhaling laag te houden, dus vanuit de buik, blijf je rustig. Je blijft in balans wat er ook om je heen gebeurt. Je wordt bewuster, aandachtiger en meer ontspannen.”

De training gaat ook om het vinden van je innerlijke kracht en rust. Daarnaast is het belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie, aldus Froukje. ,,Het is altijd goed om te leren dat je op jezelf kunt vertrouwen en je eigen grenzen mag aangeven. Laat je niet meeslepen door mogelijke oordelen of reacties van anderen. Laat eventuele meningen en gedachtes van de ander bij die ander. Je bent goed zoals je bent. Wees trouw aan jezelf. Dat is eigenlijk de belangrijkste pijler van de training.”

Ook de 10-jarige Rozemarijn Baankreis heeft de achtweekse training bij Creon gevolgd. ,,Ik durfde nooit nee te zeggen; was bang om mensen te kwetsen. Als een vriendin dan iets wilde gaan doen waar ik geen zin in had dan zei ik toch maar ja.” Door de training is ze veranderd, zegt Rozemarijn. ,,Het gaat erg goed. Ik durf nu wel nee te zeggen.” Ze is blij dat ze bij Froukje terecht is gekomen en krijgt inmiddels ook een op een begeleiding om beter om te kunnen gaan met haar faalangst.

Delen van je verhaal

Naast het doen van oefeningen praten de meiden tijdens de training ook over waar ze tegenaan lopen. Froukje: ,,We starten altijd met een kringgesprek. Dan mag iedereen zeggen wat die week goed is gegaan en wat minder. Daarnaast is het belangrijk om je ervaringen te delen met je dierbaren zoals ouders en verzorgers. Zodat ook zij weten wat je leert tijdens de training.”

Nu de training achter de rug is, missen de meiden de wekelijkse bijeenkomst wel, zeggen ze allebei. Maaike: ,,Maar meer omdat het altijd zo gezellig was. We hebben een app-groepje en proberen binnenkort weer iets af te spreken.” Jongerencoach Froukje is trots op haar meiden: ,,Het zijn prachtige godinnen!”

Voor meer informatie: 026-3121417/06-28121605 en froukje@kulturhuswestervoort.nl

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.