Hij ziet het al voor zich: geblokte kleedjes op het gras, eten en drinken in overvloed en geanimeerde gesprekken tussen buurtbewoners. Bart Hoesté wil met zijn project en website mensen met elkaar verbinden. Door het opzetten van activiteiten zoals een buurtpicknick, maar ook met een online hulpvraag en -aanbod systeem. ,,Mensen voelen zich het prettigst in een woonomgeving waarin aandacht is voor elkaar. Dat geldt zeker ook voor mijzelf. Ik wil me gewoon fijn voelen in mijn wijk.”
Sociaal werker Hoesté is geboren en getogen in zijn wijk en heeft er altijd met veel plezier gewoond. ,,En dat doe ik nog steeds, maar het zou zo leuk zijn als we als wijk meer samen deden en niet alleen die enkele straat.” De wijk is opgebouwd uit 24 hofjes. Elk hofje heeft zo zijn eigen clubjes, zegt Hoesté. Dat maakt het niet gemakkelijk, maar hij heeft er vertrouwen in dat ook wijkbreed een saamhorigheidsgevoel gecreëerd kan worden. ,,De website is het middel om mensen met elkaar in contact te brengen.”
Hij raakte geïnspireerd tijdens een bijeenkomst van zijn werk. Daarin werd de vraag gesteld: Wat kun jij doen voor jouw wijk? ,,Een vraag die bij mij bleef hangen en waarmee ik ook echt aan de slag wilde.” Inmiddels is de website voor de wijk in de lucht en is er een werkgroep gevormd met bewoners uit meerdere straten. Concrete activiteiten voor de hele wijk zijn nog niet gepland. ,,We bouwen het langzaam op. Snel een activiteit op poten zetten is niet moeilijk, maar dan heb je kans dat het vuur snel dooft, zeg maar. We willen echt iets neerzetten voor de toekomst.”
Voorlopig trekt dertiger Hoesté de kar, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat inwoners zelf met initiatieven komen. Dit kan variëren van het opzetten van een leesclub tot het bijhouden van het tuintje van de bejaarde buurvrouw. Maar de website kan ook fungeren als klachtenforum, zegt Hoesté. ,,Denk aan verkeersoverlast bij scholen of hondenpoep op speelveldjes. Samen kun je toch meer dan alleen.”
Aan enthousiasme geen gebrek, maar het opzetten, bijhouden en concreet maken van de website speciaal voor de wijk kost tijd, heel veel tijd. En daar ontbreekt het de jonge vader vaak aan. Reden om in de nabije toekomst mogelijk delen van de website onder te brengen in een vergelijkbaar initiatief dat voorziet in heel veel mogelijkheden die ik ook wil bieden. Mijnbuurtwelzijn.nl ,,Deze site voorziet in heel veel mogelijkheden die ik ook wil bieden. Mensen kunnen een profiel aanmaken en aangeven voor wat voor klusjes ze kunnen worden ingezet. Ook als je hulp nodig hebt, kun je een oproepje plaatsen.” Inmiddels heeft Hoesté zelf ook een profiel aangemaakt. Zo kan hij ondersteuning bieden bij opvoedkwesties. Ook heeft hij een oproep geplaatst voor een eerste kleine activiteit: een spelletjesmiddag voor ouders en kinderen. ,,Ik wil het goede voorbeeld geven, mensen motiveren”.