Van 'koelkast' naar smartphone

12
May
Gemeente Zevenaar

Inge de Boer (76) heeft haar Nokia ruim tien jaar geleden gekocht en vindt het nog steeds een prima ding. ,,Ik heb hem alleen maar nodig om te bellen, in noodgevallen. En om af en toe een berichtje te kunnen sturen.” Soms heeft ze daarbij wat hulp nodig en juist daarvoor zit ze deze dinsdagmiddag aan tafel tegenover Edona Metaj en Demi Ariessen, beide derdejaars studenten aan het Liemers College in Zevenaar. De meiden hebben zich zelf aangemeld voor het Mobieltjes Project, waarbij jongeren ouderen helpen met hun mobiele telefoon en tablets. Door hieraan mee te doen geven de studenten vorm aan hun maatschappelijke stage. Met alle geduld van de wereld legt Demi aan de 76-jarige De Boer uit hoe oude berichten verwijderd kunnen worden om weer ruimte te creëren voor nieuwe berichten.

Het Mobieltjes Project is acht jaar geleden opgezet door het Rode Kruis in samenwerking met welzijnsstichting Caleidoz en het Liemers College. Doel: de zelfredzaamheid van ouderen bevorderen. ,,Dat vinden we erg belangrijk”, zegt Pieter van Woerkom, voorzitter Rode Kruis van de afdeling Liemers-Oost. ,,Een mobiele telefoon betekent contact. Ooit begonnen we met het type ‘ijskast’; nu zie je ook bij ouderen steeds meer smartphones. Dat zijn net kleine computers en voor veel ouderen lastiger in gebruik.”

De 71-jarige Mecheline Dijker kan naar eigen zeggen ‘al aardig omgaan’ met haar iPhone en iPad. ,,Maar ik wil er nog wat meer mee kunnen, zoals foto’s overzetten van de telefoon naar de computer. Meestal doet mijn kleinzoon dat, maar ik wil het zelf ook kunnen.”

Ook veel anderen in het zaaltje aan de Steenhuizen 6 in Zevenaar vragen regelmatig hulp aan de kleinkinderen. ,,Maar dan krijg je toch vaak te horen: oma, weet je het alweer niet?”, zegt Inge de Boer lachend.

Derdejaars student Rick van Hoof helpt zijn opa ook weleens met zijn telefoon. Hij vindt het leuk om mensen te helpen en is verzot op elektronica. Meedoen aan het Mobieltjes Project is dan een mooie invulling van zijn maatschappelijke stage, aldus de 15-jarige. ,,Het is gezellig en ik vind het fijn dat ik anderen kan helpen.”

De bijeenkomst wordt vooralsnog een keer per jaar gehouden, maar er bestaat de wens om wat vaker een ‘mobieltjesmiddag’ te houden, zegt Emmy van Aalten, jongerenwerker en coördinator maatschappelijke stage. ,,Het mes snijdt aan twee kanten. De ouderen worden geholpen; de jongeren leren ervan.”

Bijeenkomst gemist en toch hulp nodig? Neem dan contact op met Emmy van Aalten, e.vanaalten@caleidoz.nl / 0316-332765

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.