Terug in ouderlijk huis voor mantelzorg

1
May
Gemeente Zevenaar

 

Tijdens het gesprek dwalen de ogen van Hennie Heezen (54) af naar de open keuken. Even in de gaten houden of zus Plonie (63) de medicijnen wel inneemt. En komt daar het busje niet aan dat haar gehandicapte zus naar de dagbesteding moet brengen?

Opletten, in de gaten houden, zorgen. Het is voor Hennie een manier van leven geworden. Tot een jaar geleden werkte ze ook nog fulltime bij drukkerij Misset in Doetinchem, maar daar kwam ze na vele trouwe jaren dienst op straat te staan.

Sinds die tijd vult de zorg voor haar hoogbejaarde moeder (87) en verstandelijk gehandicapte en zieke zuster haar agenda. Overdag, ’s nachts, bijna altijd. ,,Ik slaap wakend. Als mijn moeder er midden in de nacht uit gaat omdat ze niet kan slapen, hoor ik haar trippelstoel over de tegels gaan. Dan ga ik er ook uit, om haar gezelschap te houden.” Niet zo vreemd dat Hennie na haar ontslag een enorm moeilijke tijd had en in de lappenmand belandde.

Moeder Heezen, wier man in 2000 overleed, heeft tien kinderen. Hennie: ,,Ze heeft altijd in het dorp gewoond. Mijn broer Henk en ik zijn allebei vrijgezel en hadden toen elk een eigen huis. Ik was in de jaren negentig ook al mantelzorger voor mijn moeder en zus. Ze liep toen al moeilijk vanwege artrose in haar knie en ik hielp haar met boodschappen, schoonmaken en de verzorging van Plonie.”

Ze vervolgt: ,,Ik was heel veel hier en mijn broer ook. Na zijn werk at hij hier en ging alleen naar huis om te slapen. We waren op een avond in 2002 aan het afwassen en zeiden toen: waarom houden we onze woningen eigenlijk aan, terwijl we bijna altijd hier zijn? We betalen drie keer vaste lasten, zonde.”Op die gedenkwaardige dag besloten broer en zus weer bij moeders in te trekken. Nou ja, soort van, want broer Henk en zij kochten een woning om met z’n vieren in te wonen.

De zorg wordt wel steeds zwaarder, want de jaren gaan niet alleen tellen bij Hennie, Henk en hun moeder, maar zus Plonie bleek vier jaar geleden aan de ziekte van Parkinson te lijden. Daardoor is haar zorgbehoefte toegenomen.

,,We zijn altijd een hecht gezin geweest, ik moet dit gewoon doen. Het is wel fijn dat Henk er ook is. Ik doe het grootste deel van de zorg, maar hij vult aan en doet het als het nodig is. Het is soms wel zwaar om er continu mee bezig te zijn. Heeft ze de tabletten ingenomen, wat moet ze aan, wassen. Aan de andere kant voel ik me er prettig bij. En moeder is geestelijk nog wel helemaal bij. Dat is fijn.”

Toen Hennie werkte en de zorg voor haar moeder en zus ‘erbij’ deed kwam ze helemaal niet aan zichzelf toe, nu probeert ze op advies van een psycholoog meer tijd voor zichzelf te maken, bijvoorbeeld door oude hobby’s weer op te pakken.

Hennie was in haar jonge jaren een talentvol voetbalster. ,,Ik behoorde tot de beste 29 van Nederland”, zegt ze niet zonder trots. Ze  schopte het tot de voorselectie van het Nederlands vrouwenelftal. ,,Er is al eens gepeild hoe ik het zou vinden om een voetbalteam te trainen.” Dat zit er voorlopig nog niet in.

Nu haalt ze veel ontspanning uit de zogeheten respijtarrangementen die voor mantelzorgers gehouden worden. ,,Naast ontspanning is er ook verdieping en kun je praten met andere mantelzorgers. Die weten precies waar je het over hebt.” 

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.