Sascha is spil in Westervoortse gemeenschap

10
Dec
Gemeente Westervoort

Ze kan de korte route nemen, hup zijdeur open en door de gang naar haar werkplek bij het Goed voor Elkaar team, maar Sascha Wensveen doet dat niet. De 38-jarige communityworker uit Westervoort kiest juist de lange route. Door de hoofdingang van het Kulturhus De Nieuwhof, via de receptie en administratie, langs vrijwilligers en collega's van andere organisaties. Want Sascha is een kei in netwerken en daarbij hoort een praatje maken.

Ze is sinds eind augustus de nieuwe communityworker van het Goed voor Elkaar Team Westervoort. Sascha is de spil in de gemeenschap die zorgt dat inwoners elkaar weten te vinden en wat voor elkaar kunnen betekenen. ,,Ik leg contacten tussen organisaties, inwoners en instanties. Op deze manier probeer ik mogelijkheden en oplossingen te vinden voor een hulpvraag."

Ondersteunende rol

Dat kan van alles zijn, benadrukt ze. ,,Denk aan het baby- en peutercafé. Dat is een idee van enkele moeders. De inwoners komen met een plan; wij denken mee en zorgen voor de juiste contacten. Ik heb als communityworker een ondersteunende rol."

Een ander voorbeeld is het houden van voorlichtingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld over sexting, waarbij pikante foto's en filmpjes onder jongeren verspreid worden zonder toestemming van de personen in beeld. ,,Dat is een groot probleem onder middelbare scholieren. We hebben daarom in november twee bijeenkomsten gepland, eerst voor ouders en de week erna voor hun kinderen. Daarin wordt uitleg gegeven wat het precies is en waar je op moet letten."

Verbinding in de buurt

De 38-jarige Westervoortse heeft eerder ervaring opgedaan in het jeugd- en jongerenwerk. ,,Doordat je inmiddels zoveel mensen kent, leg je snel contact met de juiste persoon." De afgelopen jaren was ze regisseur van de bewonersacademie Westervoort, een initiatief om kennis van inwoners in te zetten voor andere inwoners. ,,Door het vergroten van iemands sociale netwerk, zorg je voor verbinding in de buurt." Dit gegeven ziet ze ook terug in haar huidige werk. ,,Ik help mensen actief te laten zijn in hun eigen omgeving."

Signalen

Signalen pikt ze op bij bijeenkomsten van de wijkraden, de gemeente zelf en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is er elke dinsdag een teamoverleg van het Goed voor Elkaar team en worden de meldingen besproken. ,,Door veel te praten met mensen hoor je wat er speelt. De individuele hulpvragen komen terecht bij mijn collega's; ik ben meer van het collectieve. Of hoe zeg je dat...van het samen zijn."

,,Momenteel zijn er veel echtscheidingen. Er is natuurlijk geen handleiding hoe hiermee om te gaan. Het zou mooi zijn als er een soort van scheidingsspreekuur of inloop uur zou zijn waar mensen terecht kunnen." Als voorbeeld noemt ze het financieel trefpunt waar verschillende instanties samen werken zodat mensen op een plek alle informatie kunnen krijgen rondom schulden en andere geldzaken.

Enthousiast is ze ook over inwoners die op eigen initiatief iets opzetten. ,,Zo is er een meneer die ontzettend veel aandacht besteed aan zijn tuin en moestuin. Deze zet hij eens per jaar open voor publiek. En dan denk ik: mensen ga kijken, raak geïnspireerd!"

Voor iedereen

Wie een idee heeft voor de buurt of hulp nodig heeft, kan bij Sascha terecht. ,,Een communityworker is er voor iedereen. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. En dan het liefst vroeg, zodat we het op een informele manier kunnen benaderen. Anders kom je terecht in een mallemolen van beschikkingen en dergelijke. Dus heb je ondersteuning nodig, laat het me weten!" 

Contact

Communityworker Sascha Wensveen is te benaderen via het Goed voor Elkaar team in Westervoort. Het team is van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur bereikbaar voor elke vraag op het gebied van zorg, ondersteuning, jeugd en werk. Daarnaast is er een actieve facebookpagina (GVEWestervoort) waarop activiteiten en oproepen gedeeld worden.

  • Bellen: 026-3179911
  • Mailen: goedvoorelkaar@westervoort.nl
  • Bezoeken: Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort
  • Website: www.goedvoorelkaardeliemers.nl

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.