Samen met de scootmobiel de natuur in

8
Mar
Gemeente Zevenaar

 

Na een jaar binnen zitten met computer en tv is het moment daar. Arno Berntsen uit Lobith gaat er weer op uit, met de scootmobiel toeren door de omgeving. En dat niet alleen: hij is bezig met de oprichting van een scootmobielclub. ,,Gezellig samen op pad, andere mensen leren kennen.”

Inmiddels is ook ‘ome’ Jan Janssen uit Tolkamer van de partij. Hij rijdt al meer dan 26 jaar met een scootmobiel. Jan:,,Ik ken genoeg routes in deze omgeving en weet ook precies welke obstakels we tegen kunnen komen.” Arno weet ook welke wegen geschikt zijn en welke niet. Hij zit al jaren in de organisatie van de avondvierdaagse. Arno: ,,We willen zoveel mogelijk fietspad en zo weinig mogelijk kruispunten.”

Arno Berntsen is sinds december honderd procent afgekeurd. Hij heeft neuropathie in de benen, een pijnlijke zenuwaandoening waardoor het lopen steeds slechter gaat. ,,Ik kwam thuis te zitten, terwijl ik altijd van huis was. Dat is wennen. Niet dat het niet gezellig is thuis, maar je wereld wordt wel erg klein.”

Arno ging weinig de deur uit. ,,Ik schaamde me. Wilde niet gezien worden en bleef dus veel binnen. Ik keek televisie of zat achter de laptop. Totdat mijn sociaal werkster zei dat het genoeg was en ik weer actief moest gaan worden.” Na een berichtje in de krant over toertochten voor scootmobielrijders in Zevenaar wist de ex-vrachtwagenchauffeur wat te doen. ,,Ik dacht: waarom kan dat hier niet?” Hij stuurde een mail met zijn plannen naar de gemeente en kreeg louter positieve reacties. ,,Als het goed is, krijgen alle 90 scootmobielrijders in de gemeente Rijnwaarden binnenkort mijn brief met daarin een oproep om mee te doen.”

Het plan is om eens in de week of twee weken een toertocht te houden, legt Jan uit. ,,We starten bij de dorpshuizen. De rit wordt tussen de 10 en 15 kilometer lang. Dan zijn we zo’n uur à anderhalf uur onderweg. Het is natuurlijk wel van belang dat de accu vol is. Een scootmobiel kan dan  ongeveer 35 kilometer rijden.” Arno vult aan: ,,Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om naar natuurgebieden als de Bijland te rijden. Ook nabij het Duitse Elten liggen mooie routes. Maar mensen mogen zelf ook ideeën aandragen. Graag zelfs. Mijn motto is: niets moet, alles mag. Het gaat om het contact met elkaar.”

Het is nu afwachten hoeveel mensen zich aanmelden, zegt Jan. ,,Er zijn er genoeg die niet durven te rijden of die zich schamen om op zo’n ding te zitten. Maar wij willen ze met alle liefde en plezier daarin begeleiden.”

Wilt u meer weten over de scootmobielclub? Belt u dan met Arno Berntsen via (06) 37 34 11 42 of stuur een e-mail naar a.berntsen@hetnet.nl.

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.