Samen 'ff bakkie doen' in Zevenaar-Oost

2
May
Gemeente Zevenaar

Zet een paar kannen koffie neer, een trommel met koekjes, wat mokken en de rest gaat vanzelf. Want met de dames en heren van ‘ff bakkie doen’ is het al gauw een gezellige boel. Iedere dinsdag en donderdag staat de koffie klaar op de Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Een voor een druppelen ze binnen: Wil, Hans, Frans, Antoinette, Liesbeth en Rosa. De 70plussers zien elkaar wekelijks en de gesprekken zijn meteen op gang. ,,We delen hier lief en leed”, zegt Hans Koolen. ,,Maar de gezelligheid staat voorop.” Hij is iedere donderdagochtend in het zogeheten participatiepunt te vinden. Net als Wil Veldkamp met wie Hans samen sjoelt. Ook Rosa Boss uit Groessen is er kind aan huis.

‘Ff bakkie doen’ is opgezet door welzijnsorganisatie Caleidoz en heeft als doel buurtbewoners een plek te geven om even samen de dag door te spreken. Na een succesvol jaar is er sinds kort ook een ‘ff bakkie doen’ op de dinsdagochtenden. Coördinator Edwin Schipper: ,,We zijn eerst langs de deuren gegaan om te vragen of iedere bewoner tien mensen thuis wilde uitnodigen. Wij zorgden voor koffie en thee. Tijdens de gesprekken bij de mensen thuis bleek er veel eenzaamheid te bestaan. Er was behoefte aan een wekelijkse koffie-ochtend. Nou, dat was in een mum van tijd geregeld.” Al gauw kwam ook vrijwilligster Betsy binnenlopen. Zij is nu de drijvende kracht achter de ‘huiskamer van Zevenaar Oost’.

,,Iedereen is hier van harte welkom. Van jong tot oud”, zegt sociaal werkster Barbara van Hall. ,,Maar het zijn toch vaak ouderen die ‘ff een bakkie’ komen doen.”  Zoals vaste bezoekster Liesbeth Buitin-Reijnders. De Zevenaarse kreeg een brief waarin ze werd uitgenodigd om eens langs te komen. Sindsdien slaat ze geen donderdag meer over. ,,Ik ben alleen thuis. Hier is het altijd gezellig.”

Hans was al meerdere jaren weduwnaar toen zijn dokter hem adviseerde eens naar de Hoge Bongerd te gaan. Dat is de andere locatie waar de koffie-ochtenden georganiseerd worden. ,,Eerst dacht ik: je kunt me wat met je Hoge Bongerd. Maar de volgende dag ben ik toch gegaan. En gelukkig maar, want daar ontmoette ik Bep en ik dacht: wat een leuke vrouw. We hebben nu verkering. Door Bep ben ik een andere Hans geworden. De eenzaamheid is verdwenen; ik lach weer.”

 

 ‘Ff bakkie doen’ is slechts een van de vele activiteiten van het Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt aan de Steenhuizen 6 in Zevenaar. Voor meer informatie: www.caleidoz.nl of 0316-243202.

 

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.