Project 'Levensboeken'

24
Jun
Gemeente Duiven

Met luisterend oor en geduldige pen komen herinneringen tot leven

Veel ouderen hebben genoeg te vertellen. Mooie verhalen over vroeger tijden. Jan en Joke van den Berg uit Duiven zorgen er samen met anderen voor dat deze verhalen niet verloren gaan, maar terecht komen in een levensboek.

Jan van den Berg is eerst enkele jaren actief geweest als schrijver bij het project Levensboeken in Arnhem, zijn vrouw Joke maakt foto’s, selecteert het beeldmateriaal en verzorgt de opmaak van de boeken. Sinds kort loopt het project ook in Duiven, Westervoort, Groessen en Loo. De coördinatie is in handen van welzijnsorganisatie Mikado. Jan: ,,We kwamen erachter dat zoiets hier nog niet bestond en hebben contact gezocht met de gemeente.” Die was meteen enthousiast. ,,We kregen een startsubsidie van 500 euro en binnen drie maanden tijd is het op poten gezet. Het loopt als een tierelier.”

Doel van het project is om ouderen hun verhaal te laten vertellen. Jan: ,,Zonder dat er meteen gezegd wordt: ‘Opa, dat heb je al zo vaak verteld!’ Wij vragen juist om het verhaal nóg een keer te vertellen. Zodat het kan worden opgetekend en bewaard blijft voor het nageslacht.” Inmiddels zijn er vijf schrijvers actief en hebben zes vertellers zich aangemeld.

Schrijvers

De schrijvers, allemaal vrijwilligers, steken veel tijd en energie in hun werk. De emoties lopen af en toe hoog op tijdens het vertellen. Jan: ,,Er komen soms heel wat tranen aan te pas. Je bent als schrijver ook een klankbord.” Vooral oorlogsherinneringen maken veel los, vult Joke aan. ,,Juist die vertellen mensen vaak niet uit zichzelf. Gevoelens blijken jaren te zijn weggestopt.”

Jan doet de intake van nieuwe schrijvers en benadrukt daarbij altijd de taakomschrijving. ,,Wij zijn schrijvers, geen hulpverleners. We doen dus geen boodschappen. Dat zeggen we ook heel duidelijk tegen de ouderen, de vertellers.” Toch kan er zeker een vriendschapsband ontstaan tussen schrijver en verteller, beaamt hij. ,,Je gaat toch een aantal maanden, soms jaren samen ‘op pad’.”

Vertellers

,,De tijd die ermee gemoeid gaat, is heel verschillend’’, zegt Joke. ,, Het ligt eraan hoeveel er te vertellen is, hoe vaak je afspreekt en hoeveel beeldmateriaal voorhanden is. Soms wil iemand slechts een boek over een deel van zijn leven, bijvoorbeeld zijn werk en een andere keer zit je bij een vrouw van 95 die ook echt haar hele levensverhaal uit de doeken doet.” De verteller blijft de baas, vult Jan aan. ,,Maar als schrijver stuur en help je wel.”

Belangrijk is dat de motivatie vanuit de oudere zelf komt, weet Joke uit eigen ervaring. ,,Ik heb zelf een vader van 95 en vroeg hem of we zijn verhaal mochten opschrijven. Dat leek óns leuk. Toen was het boek driekwart af en wilde hij niet meer. Een leermoment.”

Vrijwilliger 2.0

Volgens Jan past het project Levensboeken helemaal in deze tijd. ,, Er zijn veel ouderen en heerst er eenzaamheid. Ook zijn er veel mensen die het prima vinden om vrijwilliger te zijn, maar wel iets willen doen dat te combineren valt met hun eigen, actieve levensstijl. De vrijwilliger 2.0, noem ik dat.”

Oproep

Ook graag uw verhaal op papier? E-mail naar j.berg.13@hotmail.nl

Deelname is gratis. Er zijn wel enige kosten verbonden aan het laten drukken van een of meerdere levensboeken.

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.