Onzeker op de scootmobiel?

19
Sep
Gemeente Zevenaar

Arno en Ben schieten te hulp

Schaamte, onzekerheid of pure angst. Gevoelens die kunnen opspelen op het moment dat mensen afhankelijk worden van een scootmobiel, weet Arno Berntsen uit ervaring. Samen met oud-rijschoolhouder Ben Oudendag biedt hij beginnende scootmobielrijders in de gemeente Rijnwaarden de helpende hand. De twee komen bij de mensen thuis om uitleg te geven over de bediening van het elektrische karretje en geven rijvaardigheidslessen.

Ben: ,,Als de scootmobiel thuis wordt afgeleverd, krijgen de mensen een korte instructie van een monteur. Deze zijn ze echter binnen korte tijd weer vergeten. Vaak genoeg staat zo’n ding dan in de schuur en wordt er niet mee gereden.”

,,Jammer”, vult Arno aan, ,,want met een scootmobiel kom je nog eens ergens.” Met de extra hulp hopen ze mensen over de streep te trekken. ,,Achter het raam vandaan; lekker naar buiten.”

Toertochten

Sinds mei vorig jaar organiseert het duo ook toertochten voor scootmobielrijders. Insteek: gezellig samen op pad. Arno: ,,Elke woensdagmiddag maken we een tocht van zo’n 20 kilometer. Het is een hele hechte groep.” Annie Huisman is een van hen. Ze rijdt al tien jaar op de scootmobiel, maar sinds de toertochten geniet ze er meer van, vertelt ze in de Engelse tuin van verzorgingshuis Lobede in Tolkamer. ,,Je komt onder de mensen. In mijn eentje is het zo ongezellig.”

Scootmobielrijder Servaas Peelen gaat mee om de omgeving beter te leren kennen. ,,Ik ga er zelf veel op uit. Ben eigenlijk nooit alleen, want mijn hond gaat altijd met me mee.” Ook Sjirk van der Werf is vaste deelnemer. Hij heeft zijn scootmobiel vijf jaar. ,,Ik zag een aankondiging op internet staan en vond het een leuk initiatief. Je bent een middagje van huis en leert andere mensen kennen.”

Ondertussen schenkt Doortje Wemmers de koffie in plastic bekertjes en gaat medeorganisator Jan Janssen rond met de koekjes. Het zonnetje schijnt; er wordt gezellig gekletst. Doortje is, samen met Joop Gerritsen, vaste begeleider van de club. Doortje: ,,Ik zag de groep voorbij komen en dacht: ‘dat ziet er gezellig uit.’ Sindsdien rij ik altijd mee, op de fiets.” Ze helpt ook in het verkeer, bijvoorbeeld als er overgestoken moet worden.

Niet iedereen is enthousiast om mee te gaan, zegt Arno Berntsen. ,,We hebben vooral mensen uit Tolkamer en Lobith, terwijl we er voor iedereen in de gemeente willen zijn. Maar mensen haken af vanwege de afstand of willen niet ‘in een treintje’ over de dijk rijden.”

Arend Hulst uit Lobith is juist blij met de toertochten. Sterker nog, hij zou wel vaker mee willen, maar zijn scootmobiel heeft onvoldoende vermogen. ,,Ik kan er maar 16 kilometer mee rijden. Daarna moet de accu weer worden opgeladen. Tja, dat schiet natuurlijk niet op.” Van oorsprong komt hij uit Herveld, maar vanwege de mooie, waterrijke omgeving is hij samen met zijn vrouw in Tolkamer komen wonen. ,,Ik ken verder niemand. Via Arno leer ik niet alleen nieuwe mensen kennen, maar ook de omgeving. Nu alleen nog een sponsor zoeken voor een betere accu”, zegt hij lachend.

 

Veilig rijden op je scootmobiel

Tijdens de tochten is er ook aandacht voor rijvaardigheid, zoals bochten nemen en inparkeren. Voor Henk Meyer is dit echter gesneden koek. Ook al heeft hij zijn scootmobiel nog maar kort. ,,Ik heb ‘m nu zo’n vijf maanden. Het rijden erop ging eigenlijk meteen goed, maar ik heb een rijbewijs. Er zijn er genoeg die dat niet hebben. Dan is het een stuk lastiger.” Voor hem is de scootmobiel vrijheid, legt hij uit. ,,Ik ben nu onafhankelijk. Daarvoor moest ik altijd alles vragen.”

Hebt u hulp nodig of wilt u een keer mee met de toertochten? Meer informatie: Arno Berntsen, 06-37341142 / arnoberntsen@gmail.com

 

 

 

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.