Met buddycoach op weg naar werk

17
Feb
Gemeente Zevenaar

Oudere bijstandsgerechtigden weer aan de slag door extra hulp vanuit gemeente en RSD

Honderden heeft ze er geschreven, maar geen enkele sollicitatiebrief leverde haar op wat ze wilde: een baan. Alies Dijk (57) is een van de vele 50 plussers die aan de slag wil, maar door diverse redenen maar niet aan de bak komt. De gemeente Zevenaar heeft daarom, samen met de regionale sociale dienst de Liemers (RSD), een aantal projecten opgezet om mensen zoals Alies een steuntje in de rug te geven. Inmiddels hebben zo’n tien mensen een baan gevonden.

Ook Alies heeft begin dit jaar haar handtekening kunnen zetten onder een arbeidscontract. Ze is nu voedingsassistente in het Rijnstate Ziekenhuis. ,,Ik zat al zes jaar zonder werk. Gek werd ik ervan. Het geeft stress. Iedere ochtend stond ik op tijd op en het eerste wat ik deed was de computer aanzetten, op zoek naar vacatures.” Na de zoveelste afwijzing raakte ze in een dip. ,,Je verliest je zelfvertrouwen en ziet geen uitweg meer. Werk is zo belangrijk. Voor het contact met andere mensen, je dagritme.” En Alies kan het weten. Ze heeft altijd hard gewerkt. ,,Ik heb een hbo- opleiding, ben assistent hoofd van een kinderdagverblijf voor verstandelijk beperkten geweest, heb met minderheden gewerkt. Ervaring genoeg dus, maar ik ben niet in een hokje te stoppen. Ik ben te breed ‘opgeleid’. Dat maakt het lastig.”

45+ groep

Haar verhaal staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren steeg het totale aantal mensen met een bijstandsuitkering in Zevenaar. Meer dan de helft van het totale bestand bestaat nu uit mensen van 45 jaar en ouder. Het is bekend dat het vinden van werk behoorlijk lastig is voor deze groep. Om die reden heeft RSD de Liemers afgelopen jaar het project de 45+ groep gedraaid. Dat gebeurde in samenwerking met 50 Company, een bureau dat gespecialiseerd is in het aan het werk helpen van mensen tussen de 45 en 65 jaar.

Ook Alies Dijk werd geselecteerd om deel te nemen aan de 45+groep, een lotgenotengroep waarin mensen met een bijstandsuitkering ervaringen en tips kunnen delen met elkaar. ,,Hier heb ik geleerd om mijn netwerk te ‘verversen’. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen dat bij me past, in het ziekenhuis.”

Ondernemer als buddy

Daarnaast krijgt ze een buddycoach toegewezen om haar bij te staan met het schrijven van sollicitatiebrieven en het oppeppen van haar zelfvertrouwen. Alies: ,,Mijn buddycoach, Anouk de Valois, kwam op het juiste moment. Door haar leerde ik anders te kijken, positief te zijn. Zij heeft mij uit die dip getrokken.”

En dat is precies de insteek van het Buddyproject, aldus wethouder Stef Bijl. ,,Het gaat erom deze mensen te motiveren. Te laten weten dat ze er toe doen en dat ze dat ook durven te denken over zichzelf. Een buddycoach moet mensen weer de juiste mindset geven.”

In het Buddyproject worden deelnemers gekoppeld aan een lokale ondernemer. Wethouder Bijl ziet een grote maatschappelijke betrokkenheid bij de ondernemers. ,,Ze worden zich steeds meer bewust dat er meer is dan geld verdienen alleen.” Door persoonlijke begeleiding en het uitwisselen van kennis en ervaring ondersteunt de ondernemer de deelnemer in zijn of haar zoektocht naar werk. Wethouder Bijl: ,,Het gaat daarbij om maatwerk. Wat heeft deze persoon nodig om weer aan het werk te kunnen?”

Alies Dijk is blij met haar baan. ,,Het is misschien niet mijn droombaan, maar het is werk. En daar gaat het om. Ik begin nu ‘maar’ met een nulurencontract, maar je zult zien…straks ben ik de directeur van het ziekenhuis!”

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.