Met advocaatje in de hand kletsen over het leven in Loo

10
Dec
Gemeente Duiven
om een tafel zitten mensen aan een kopje koffie

Van oorsprong komt ze uit Westervoort, maar de 80-jarige Annie Tilleman is inmiddels een echte 'Loose', zegt ze terwijl de koffie rondgaat in de Dorpsnoot. Ze heeft als tienermeisje nog speciaal danslessen gevolgd om naar de kermis van Loo te kunnen gaan. ,,Weet je nog? Dat was toen allemaal heel anders." Haar tafelgenoten knikken en prompt gaat het over moes, kolenkachels en klompenpaden. Verhalen over vroeger zijn favoriet, zo blijkt tijdens deze dinsdagmiddag in het sfeervolle zaaltje aan de Loostraat.

Om de twee weken verzorgt de werkgroep Loosje hier een gezellige middag voor ouderen. Het idee is ontstaan tijdens een vergadering van de dorpsraad, vertelt vrijwilliger van het eerste uur Wim Berentsen. ,,De ouderensoos hield op te bestaan. Toen rees de vraag: wat kunnen we doen voor deze doelgroep?"

Een grote, gezellige familie

In 2015 is werkgroep Loosje van start gegaan met koffiemiddagen in het parochiehuis. ,,Maar die liepen zo goed dat we al snel moesten uitwijken naar een andere locatie. Gelukkig konden we hier terecht, in het clubgebouw van muziekvereniging Excelsior." Sindsdien weten vele ouderen 'de huiskamer' van Loo te vinden.

,,Het is een grote, gezellige familie. De een gaat zitten kaarten; de ander gaat zitten kwekken. Want dat kunnen ze wel, kwekken", grijnst vrijwilliger Harry IJzermans. De oud schoolmeester haalt zijn tekenspullen tevoorschijn en luttele minuten later staat er een prachtige paddenstoel op het papier. Wie dat ook wil leren, kan aanschuiven. Thea Janssen is vaste klant en kleurt nauwgezet het herfsttafereel in met inkt. Ze komt graag naar de Dorpsnoot. ,,Het is altijd gezellig. Hier mag alles, niks moet."

En dat is de kracht van dit samenzijn, zegt vrijwilliger Reinette Hamann. ,,De meeste mensen komen om elkaar weer eens te zien, gezellig bij te praten en om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Er zijn wel activiteiten, zoals spelletjesmiddagen of een lezing maar meestal is gewoon kunnen kletsen al genoeg. Zeker zo in de winter. Dan komen de mensen nauwelijks buiten. Het is dan fijn dat je elkaar hier kunt ontmoeten."

Beetje vertroetelen hoort erbij

Er is een vaste kern van zo'n 20 mensen in de leeftijd van 65 tot ver in de 80. ,,Als het volle bak is dan zitten er ruim dertig", zegt Berentsen. Het is mooi werk, meent ook vrijwilliger Rut IJzermans. ,,Je krijgt er veel voor terug. De mensen zijn zo dankbaar." Ondertussen trekt hij een zak chips open en verdeelt de zoutjes over de bordjes. En daar hoort natuurlijk een drankje bij. Hoogtepunt van de middag is het glaasje advocaat met een dikke dot slagroom. ,,Een beetje vertroetelen hoort erbij", zegt Berentsen lachend.

In een schriftje houdt hij bij wie wat heeft gedronken. Aan het eind van de middag wordt er afgerekend. ,,Alle consumpties zijn een euro, maar je hoeft niks te nemen hoor." Het geld gaat in een spaarpotje om knutselactiviteiten, bingoprijsjes en gezamenlijke maaltijden te kunnen betalen. De werkgroep krijgt (nog) geen subsidie. ,,Het is fijn dat we hier voor een klein bedrag terecht kunnen."

Sociale controle

Agnes Reijmer (78 jaar) en Ria Rietveld (74 jaar) zijn trouwe bezoekers van Loosje. Agnes: ,,Ik ben thuis alleen en dan is het fijn om hier te zijn. We kennen elkaar allemaal." Ria houdt er altijd rekening mee in haar agenda. ,,Het is een grote familie, het is eigen. En is er iemand al een tijdje niet geweest dan wordt dat opgemerkt. Het is toch ook een soort van sociale controle. Veel oudere mensen in het dorp zijn alleen en dan is het goed dat dit er is."

De meeste alleenstaanden zijn vrouw. Dat blijkt ook wel aan het aantal dames in de Dorpsnoot. Toch zijn er wel enkele mannen. Aan de kaarttafel zit Teun, echtgenoot van Thea Janssen. En dan heb je nog de 86-jarige Frans Keultjes. ,,Het is net een kippenhok", zegt hij lachend. Hij zit als enige man aan tafel tussen een aantal dames op leeftijd. Voor hun neus een glaasje advocaat met slagroom. ,,Hij meent dat hij de baas is, maar hij wint het niet hoor", zegt de 87-jarige Lies schalks. Het gezelschap giert het uit. De levenslust spat ervan af daar in Loo.

De middagen van Werkgroep Loosje zijn bestemd voor ouderen vanaf ongeveer 55 jaar, woonachtig in Loo en nabije omgeving. De entree is gratis, consumpties zijn een euro. De data en activiteiten worden aangekondigd in het dorpsblaadje De Dorpsstem.

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.