Mantelzorger? Maak het bespreekbaar!

18
Mar
Gemeente Zevenaar

Jarenlang had Sevgi Demirci (50) er een baan bij: het verzorgen van haar beide ouders. Een zware tijd, maar als ze erop terugkijkt, is ze blij dat ze het heeft kunnen doen. ,,Zonder de hulp van mijn werkgever was het niet gelukt. Ik kreeg gelukkig alle ruimte.”

Het begon met haar vader die als eerste ziek werd, vertelt de medewerkster P&O. ,,Hij moest vaak naar de dokter. Dan ging ik met ze mee. Er waren situaties dat mijn moeder er niet uit kwam. Dat had ook te maken met de taalbarrière. Van oorsprong komen we uit Turkije. Vanaf 1973 wonen we in Nederland, in Zevenaar.” Alle ziekenhuisbezoekjes, maar ook het huishouden en de administratieve rompslomp trekken een zware wissel op je eigen leven, zegt Demirci. ,,Het kost ontzettend veel tijd én energie. Naast je eigen baan en je gezin heb je ook de zorg voor je ouders. Dat is zwaar. Gelukkig kreeg ik alle begrip. Dat is ook wat ik anderen wil meegeven: maak het bespreekbaar op je werk. Praat erover met je leidinggevende en je directe collega’s. Laat weten waar je bent, bel even als je later komt. En dan is er natuurlijk nog het recht op zorgverlof. Ik heb het zelf kunnen oplossen, maar mijn ouders woonden dan ook om de hoek. Dat scheelt natuurlijk.”

Na het overlijden van haar moeder is haar vader nog vier jaar alleen geweest. Al die tijd heeft Demirci hem verzorgd. Uiteindelijk accepteerde hij wat extra hulp van een (Turkse) hulpverleenster. ,,Als ik dan bij hem kwam, kon ik ook gewoon eens een kop thee met hem drinken in plaats van te moeten stofzuigen. Dat was erg fijn.” Vader is 83 jaar geworden. ,,Ik was erbij toen hij zijn laatste adem uitblies. Het was mooi dat ik er voor beiden kon zijn.”

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.