Kleine aanpassingen, aangenaam wonen

2
May
Gemeente Zevenaar

Met de ouderdom komen de gebreken. Althans, voor velen onder ons. Dit betekent dat handelingen, zoals bijvoorbeeld even de deur op slot doen, ineens een stuk lastiger zijn. Vrijwillig woonadviseur Patricia Groenenstijn geeft tips om langer aangenaam te kunnen wonen in je eigen huis. ,,Het is fijn om andere mensen te kunnen helpen.”

De 36-jarige Patricia maakt met nog vier andere woonadviseurs deel uit van het pilotproject ‘Aangenaam Wonen’ in Giesbeek, een initiatief van Caleidoz Welzijn en de gemeente Zevenaar. Het doel is mensen bewust te maken dat ze zelf actie kunnen ondernemen om langer zelfstandig, veilig en aangenaam te wonen. Aan de hand van een vragenlijst kijkt een woonadviseur samen met de bewoner welke voorzieningen het woongenot en de veiligheid kunnen vergroten. ,,Stel: je bent altijd een beetje draaierig als je opstaat en je moet ’s nachts vaak naar de wc. Door een sensor te plaatsen, gaat het licht meteen aan bij beweging. Je kunt zelfs ‘begeleidend licht’ aanbrengen tot aan de wc deur toe.” Tijdens het huisbezoek laat Patricia de bewoner ook altijd de normale ‘route’ door het huis lopen. ,,Dan zie je meteen welke obstakels er zijn of waar mensen extra steun zoeken. Maar het eerste waar ik altijd naar kijk, is de trap. Daar gebeuren de meeste ongelukken. Een tweede leuning, dus aan iedere kant een, is dan een simpele oplossing.”

Patricia weet zelf goed hoe het is om ‘beperkt’ te zijn. Ze is een echte doener, maar door het zogeheten vermoeidheidssyndroom moet ze zich aanpassen aan wat haar lichaam aankan. Een betaalde baan zit er niet in. Naast de zorg over haar dochter van drie en schilderen haalt ze veel voldoening uit haar werk als vrijwillig woonadviseur, zo vertelt de goedlachse Zevenaarse. ,,Het is niet altijd gemakkelijk om te merken dat niet alles meer gaat zoals je wilt. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten en probeer positief te blijven.” Iets dat ze ook hoopt mee te geven aan de mensen bij wie ze op huisbezoek gaat. ,,Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. En schaam je er niet voor. Gaat het wat minder? Vraag gewoon om hulp en advies.”

Voor meer informatie: Christel Hovers, Caleidoz Welzijn info@caleidoz.nl of 0316 – 24 32 00.

Zelf de huistest doen kan ook: www.huistest.nl/geldersehuistest

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.