Het Deltahuis, meer dan normaal!

22
Dec
Gemeente Westervoort
bij de entree van het Deltahuis, met de twee heren die het spandoek onthullen met de naam erop

In gesprek met Jan Jansen (Jan Jansen is een alias)

Sinds 2016 is het Deltahuis in Westervoort bezig om bijstandsgerechtigden te helpen met het vinden van werk. Niet zonder succes. In samenwerking met de Regionale Sociale Dienst de Liemers (RSD) haalde het Deltahuis in de afgelopen 1,5 jaar een plaatsingspercentage van 70%. Dit betekent dat 70% van de kandidaten nu weer aan het werk is. Hoe komt het dat het Deltahuis zulke cijfers haalt terwijl het andere partijen niet lukt? Volgens het Deltahuis komt dit door hun aanpak én de goede samenwerking met de RSD. Het Deltahuis houdt er namelijk een andere werkwijze op na dan de meeste reïntegratiebedrijven.

Werkwijze Deltahuis

Door een persoonsprofielscan krijgt de consulent inzichten in de kandidaat. "Een duidelijk beeld van iemands interesses, vaardigheden, motivatie, ontwikkelpunten en mogelijkheden is de basis voor succes", aldus Niels Schoterman (locatiemanager Westervoort). Tijdens het intakegesprek maakt de consulent kennis met de kandidaat en wordt de profielscan besproken. Op basis hiervan wordt het juiste traject ingezet. Voor de meeste kandidaten begint het traject met de 'Heft in eigen hand' cursus. Tijdens de cursus leren kandidaten meer over kwaliteiten, valkuilen, belangrijke competenties en krijgen zij sollicitatietrainingen.

Jan zegt hierover: "Wat ik bij verschillende reïntegratiebedrijven heb meegemaakt is dat er één programma is, voor iedereen. Bij het Deltahuis kijken ze naar de persoon en de situatie. Waar liggen eventuele problemen? Waar heb je hulp bij nodig en welke hulp?"

Re-integratie

Na de training volgt de daadwerkelijke re-integratie, met onder andere het maken van een curriculum vitae en sollicitatiebijeenkomsten. "Samen met kandidaten kijken we naar en reageren we op passende functies", zegt Niels. Elk traject start met een gesprek tussen opdrachtgever, kandidaat en consulent. In dit gesprek worden het doel, de verwachtingen en de kaders vastgesteld. Jan: "Ik wist niet precies wat ik wilde. Samen met het Deltahuis is er een heel plan voor mij opgezet. Sinds eind september zijn we effectief aan het zoeken en ik pluk er nu al de vruchten van!"

Bij het Deltahuis staat persoonlijk contact met de kandidaten voorop. Ook na plaatsing. "Wij verwijderen kandidaten na plaatsing niet uit ons systeem. Wij vinden het juist fijn om in contact te blijven. Zo kunnen oud kandidaten ook altijd nog bij ons terecht met mogelijke vragen of problemen", zegt Niels.

Jan heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden

Jan woont samen met zijn vriendin in Westervoort. Een jaar of zeven geleden is hij vervelend genoeg in de sociale bijstand terecht gekomen. Hierover zegt hij: "Op een gegeven moment zat mijn leven echt in een neerwaartse spiraal. De fundering van mijn leven stortte in. Ik had schulden, geen baan en persoonlijke problemen."

Na ervaringen met andere reïntegratiebedrijven kwam Jan begin 2017 bij het Deltahuis. En dat pakte erg goed uit. Hij werkt sinds kort voor een bedrijf dat kantoor- en schoolmeubelen maakt. Hier kan hij weer lekker met zijn handen bezig zijn. Dit wilde hij graag én het sluit goed aan bij zijn studie. Jan: "dankzij het Deltahuis boks ik het op dit moment aardig voor elkaar. Ik ben dankbaar ben voor de hulp die ze me boden tijdens een moeilijke periode. Zij hebben veel voor me gedaan en dat betekent ontzettend veel voor me".

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.