Helpende buren in 'huiskamer' de Methen

3
May
Gemeente Zevenaar

Nog voordat je je jas uit hebt, staat er een dampende kop koffie klaar op tafel. Met liefde gezet door Marc Jörissen, een van de vaste vrijwilligers van wijkpunt De Methen. Voor hem betekent het wijkpunt structuur en gezelligheid. ,,Hier kan ik lekker bezig zijn en andere mensen ontmoeten. Het is een soort huiskamer voor alle bewoners.”

Het wijkpunt aan de Privaslaan 54 in Zevenaar is sinds mei vorig jaar open. Het is een initiatief van de gemeente Zevenaar, Baston Wonen, welzijnsinstelling Caleidoz en de politie, maar het idee komt van de bewoners zelf.

,,Het moest een laagdrempelig ontmoetingspunt worden waar bewoners een kop koffie kunnen drinken en hun verhaal kwijt kunnen. Dat is gelukt. Buren helpen elkaar. Bij een probleem gaan ze samen op zoek naar een oplossing. Maar er wordt ook veel gelachen. Kortom: er wordt hier veel geouwehoerd, maar er gebeurt ook heel veel”, aldus coördinator wijkpunt Edwin Schippers van het Sociaalteam Zevenaar.

Ondertussen lopen bewoners in en uit. Er wordt gekletst, gelachen en even verderop in de spreekkamer biedt sociaal cultureel werker Sanne Kiene een luisterend oor aan wie dat maar wil.

Wijkagent Daniel Ketelaar is blij met het wijkpunt. ,,Het is een wijk met veel sociale en psychische problemen. Mensen lopen toch makkelijker naar binnen dan bij het politiebureau. Hier spreken ze me gewoon aan. Zo hoor ik de laatste nieuwtjes en doordat we samen werken met andere sociale partners zijn de lijnen kort. Dat werkt goed.”

Bewoner Marcel Brugman was in eerste instantie sceptisch, zo vertelt hij. ,,Ik dacht eerst: dat werkt toch niet. Maar er is echt iets veranderd in de wijk. Eerst heerste er veel agressiviteit, er hing een opgefokte sfeer. Door het wijkpunt kennen we elkaar beter, bewoners zijn closer geworden. We zeggen elkaar zelfs gedag op straat.”

Naast de wekelijkse koffie-uurtjes worden er ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een kerstborrel, de snertdag en het jaarlijkse Opzoomeren, waarbij iedereen de handen uit de mouwen steekt om de wijk grondig schoon te maken. Buurtbewoner Peter heeft ook nog wel een idee: ,,We wonen met zoveel verschillende culturen in deze wijk. Waarom organiseren we niet een markt met allerlei hapjes uit verschillende landen?” Buurtgenoot Marcel is enthousiast: ,,Gaan we gewoon doen!”

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.