Erop uit met de Boodschappenbus

24
Apr
Gemeente Zevenaar

Het begon met een oproep op Facebook. Gezocht: daadkrachtige types voor het bewonersplatform Lobith/Tolkamer. Al gauw werd Jolanda Beekman uit Lobith benaderd. Niet gek, want de geboren en getogen Lobithse weet mensen te bereiken en zet zich graag in voor de gemeenschap. Mede door haar kunnen ouderen nu iedere vrijdag even gezellig erop uit met ‘de boodschappenbus’.

,,Mensen krijgen tegenwoordig niet zomaar meer een indicatie voor hulp. Dit betekent dat een grote groep ouderen moet terugvallen op familie of buren. Maar niet iedereen heeft bijvoorbeeld een zoon die de dagelijkse boodschappen kan doen. Bovendien, wat is er nu leuker dan samen even naar de winkel kunnen en ergens een kopje koffie te gaan drinken? Daarom hebben we in samenwerking met Stichting Welzijn Rijnwaarden de boodschappenbus in het leven geroepen.”

De bus rijdt iedere vrijdag vanaf half elf rond om iedereen die zich heeft aangemeld thuis op te halen. Er is plek voor zes personen en een retourtje kost 1 euro. ,,En dat voor service van deur tot deur. Ideaal natuurlijk.” Eenmaal op de bestemming aangekomen hebben mensen ongeveer een uur de tijd voordat de bus weer terugrijdt.

Mensen zijn enthousiast, aldus Beekman. ,,Er is zelfs een dame van in de tachtig die iedere vrijdag meegaat. Ze kan zelf niet meer autorijden en de kinderen hebben hun eigen leven. Nu kan ze haar eigen boodschappen doen.” Voor mensen die iets minder ter been zijn, is het ook fijn om te weten dat de vrijwillige chauffeurs best een handje willen helpen in de winkel. ,,Ze rijden altijd in tweetallen, zodat er extra hulp verleend kan worden. Maar mensen moeten wel zelf mobiel zijn, plek voor rolstoelen is er helaas niet.”

Naast bezoekjes aan Jumbo en Emté staan ook de apotheek en de dokter op het routelijstje. ,,Het is maar net waar mensen naartoe willen.” Voor de toekomst wordt gekeken of er animo is voor uitstapjes naar bijvoorbeeld de markt in Zevenaar of de Intratuin.

Het succes van de boodschappenbus blijft niet onopgemerkt. Inmiddels weten inwoners het bewonersplatform te vinden voor allerhande zaken, zegt Beekman. ,,Dat kan gaan van losliggende stoeptegels, de aanpak van een speeltuintje tot de ergernis over hardrijders. Wij vormen het lijntje tussen de burger en de gemeente. Voor veel mensen is de drempel nu een stuk lager om van zich te laten horen.” Wel vindt Beekman dat bewoners zelf ook de handen uit de mouwen mogen steken. ,,We moeten het samen doen.”

Meer informatie:

Aanmelden voor de boodschappenbus kan wekelijks tot en met woensdag via Welzijn Rijnwaarden, Markt 8, 6915 AH Lobith. Telefoon: (0316) 54 28 90 (bereikbaar in de ochtend)

Het bewonersplatform kan altijd extra ‘handjes’ gebruiken. Voor meer informatie: www.bewonersplatformlobithtolkamer.nl

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.