Een huiskamer vol cadeautjes

4
Apr
Gemeente Zevenaar

Pakweg een jaar of vijf geleden besloot Marlou Willems uit Zevenaar geen kerstkaarten meer te sturen. Het geld dat ze daarmee bespaarde, wilde ze ‘doneren’ aan een gezin dat het niet zo breed had. ,,Zodat zij ook Sinterklaas konden vieren.” Inmiddels regelt ze cadeautjes voor 106 kinderen die ingeschreven staan bij de Voedselbank Zevenaar/Rijnwaarden.

,,Ik kreeg destijds spontaan geld en cadeautjes van familie en vrienden. Iedereen vond het een mooie actie en wilde graag helpen. Er lagen wel zo’n 25 pakjes op tafel.” Nu werkt ze aan de hand van een lijst met gegevens, zoals leeftijd en of het een jongen of meisje is. Namen worden niet prijsgegeven door de Voedselbank in verband met de privacy.

Gulle gevers

,,Mensen kunnen een gezin ‘adopteren’ en zelf besluiten wat ze voor de kinderen willen kopen.” De cadeautjes moeten worden ingeleverd bij Willems thuis. Zij zorgt dat alle pakjes bijtijds op de Voedselbank zijn. ,,Daarnaast koop ik zelf cadeautjes voor de rest van de kinderen. Vorig jaar was dat voor zo’n 15 euro per kind. De huiskamer ligt dan altijd vol met pakjes.”

Het geld wordt gedoneerd door gulle gevers of komt uit een van de vele spaarpotjes die zowel in de gemeente Zevenaar als in Rijnwaarden te vinden zijn. ,,Ze staan onder andere bij Intertoys en Café Rooie Jan, maar ook bij het pompstation in Pannerden bijvoorbeeld. In het laatste weekend van november worden de spaarpotjes opgehaald. ,,Het is vaak verrassend veel hoeveel er in zo’n potje zit.”

De actie breidt zich uit als een olievlek, aldus Willems. ,,Zo leuk. Mensen bellen spontaan op of sturen een mailtje om te vragen hoe ze kunnen helpen. Voor dit jaar zijn er al 35 kinderen ‘geadopteerd’.” Ook de plaatselijke politiek steunt de actie en heeft geld gedoneerd.

Rijnwaarden

Kinderen uit Rijnwaarden krijgen dit jaar voor het eerst pakjes van Sinterklaas via de Voedselbank. ,,Vorig jaar had ik geld over. Daarvan heb ik toen snel banketstaven gekocht voor gezinnen in Rijnwaarden. Daarop vroeg de Voedselbank mij of ik ook cadeautjes wilde regelen voor de Rijnwaardense kinderen. En natuurlijk heb ik ja gezegd. Het is elke keer nog gelukt, dus het gaat dit jaar ook weer lukken.”

Ieder kind heeft recht op een feestelijke pakjesavond, benadrukt Willems. ,,De cadeautjes moeten nieuw zijn, bij wijze van spreken nog in het cellofaan zitten. Deze kinderen hebben namelijk al zo weinig en moeten het vaak doen met krijgertjes en afdankertjes.”

Handje helpen

De maandag voor Sinterklaasavond is Willems standaard te vinden bij de Intertoys om Sinterklaas een handje te helpen met de inkopen. ,,Het is veel werk, maar de reacties die je krijgt geven veel voldoening.” Niet dat Willems de mensen kent voor wie ze cadeautjes regelt. ,,En zij weten niet dat ik erachter zit. Dat hoeft ook niet. De cadeautjes komen gewoon van Sinterklaas.”

Voor meer informatie over de Sinterklaasactie: Marlou Willems, mlh.willems@gmail.com en 06-36399340.

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.