Buurtwachten maken Lommerweide veiliger

1
May
Gemeente Duiven

Wijkbewoonster Marie-Christine Hermsen nam anderhalf jaar geleden het initiatief voor de buurtpreventie. ,,We stonden als wijk in de top 3 van Gelderland als het gaat om inbraken en dergelijke. De buurt ligt dicht bij de snelweg en ook niet ver van Duitsland. Ze zijn zo weg als ze ingebroken hebben." De Duivense vond na een nieuw incident in de wijk dat het tijd werd om als bewoners de handen ineen te slaan. Met steun van de gemeente en de politie liet ze 800 flyers maken die ze huis aan huis verspreidde. Daarin werden mensen uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis. ,,Er vormde zich spontaan al een groep mensen die wilde meehelpen. De avond werd bezocht door 120 buurtgenoten. Er was grote behoefte aan", zegt Hermsen.

In eerste instantie werd begonnen met 30 'lopers', wijkgenoten die volgens een schema twee keer per week in de ochtend, middag of avond hun rondje door de buurt lopen en goed opletten. Inmiddels zijn dat er al 75. ,,Als die een vreemd kenteken zien of een aantal mannen in een auto maken ze een melding via Whatsapp. Verder zijn 200 wijkbewoners met elkaar verbonden via een speciale app (LAS, Lokaal Alarm Systeem) met een beperkt aantal keuzemogelijkheden. Zo zijn de anderen ook snel op de hoogte."

De buurtwachten lopen met opvallende hesjes aan, zodat kwaadwillenden zien dat er actief surveillerende ogen in de wijk zijn. Hermsen: ,,Laatst zag een van ons een auto met twee mannen in de wijk staan. Toen die uitstapten en bij allerlei huizen naar binnen keken, heeft de betreffende buurtwacht de politie gebeld. Die kwam meteen met vier auto's deze kant op en hield de mannen staande. Ze hadden nog niets gedaan, maar de politie vond wel inbrekerswerktuig in hun auto. Ik denk niet dat die hier ooit nog in de wijk terugkeren."

Ze vertelt dat in het begin nog weleens aan de meldkamer moest worden uitgelegd wat buurtpreventie Lommerweide inhield. ,,Nu kennen ze ons wel en hoeven we niets meer te verklaren. Dat werkt goed." De buurtpreventie zorgt volgens Hermsen voor een veiliger gevoel in de wijk. ,, Dat hoor je van veel mensen terug.''

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.