Babberichse Driestroomhuis: een fijne, stabiele woonplek voor kinderen

28
Jan
Gemeente Zevenaar

Stichting Het Vergeten Kind is deze week een campagne gestart om onnodig leed van uit huis geplaatste kinderen te voorkomen. De stichting wil dat uit huis geplaatste kinderen niet steeds worden doorgeplaatst. Hierdoor hebben zij nauwelijks toekomstperspectief en dit is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling. Elk kind in Nederland verdient een fijne, stabiele woonplek waar het mag blijven. Een mooi voorbeeld daarvan is het Driestroomhuis in Babberich.

“We proberen alles te doen wat een normaal gezin ook doet”

Iets voor een ander doen. Dat zit in het bloed van Martijn en Chantal Hunting. Na een aantal jaren in de zorg en het speciaal onderwijs te hebben gewerkt, zetten ze al meer dan zeven jaar hun kennis en kunde in voor hun gezinshuis in Babberich. Naast hun eigen vier kinderen zorgen ze ook dag en nacht voor nog acht kinderen, in de leeftijd van 3 tot 20 jaar. ,,We gunnen deze kinderen een fijne plek om op te groeien.”

De locatie en het pand zijn prachtig. Een oude, opgeknapte boerderij met mooie, hoge ruimtes waar elk kind zijn eigen kamer heeft, gelegen aan de dorpskern met uitzicht op water en weilanden. In de grote tuin staat een speeltoestel en ligt er een mooi kunstgrasveldje om lekker te kunnen voetballen en basketballen.

Routine

Het gezinshuis valt onder Stichting Driestroom, maar de regie is volledig in handen van Martijn en Chantal. ,,Dat geeft rust. Wij bepalen hoe dingen hier gaan. Het is ons gezin.”

Een gezin met maar liefst twaalf kinderen dus. Waar een ander al stress krijgt bij het inpakken van twee lunchtrommels, heerst er bij Chantal en Martijn een serene kalmte. Ook als er gekookt moet worden voor twaalf hongerige kids. ,,De oudere kinderen helpen mee met koken. Na het avondeten hebben twee kinderen corvee. Op die manier loopt het eigenlijk vanzelf. Het is routine. We draaien onze hand er niet meer voor om.”

,,We proberen alles te doen wat een normaal gezin ook doet, zoals samen eten en op vakantie gaan. We hebben een vaste staanplaats in Valkenburg en de kinderen nemen allemaal hun tentje mee.”

Veilige plek

De kinderen die geplaatst zijn in het huis kunnen niet meer thuis wonen. Ouders kunnen door diverse omstandigheden de zorg niet aan. De meeste kinderen hebben een sociale achterstand. Een tiener kan zomaar het gedrag vertonen van een zesjarige, legt Chantal uit. ,,Bij ons is leeftijd slechts een getal. Ze hebben allemaal een achterstand. Deels door een verstandelijke beperking; deels door wat ze wellicht als baby al gemist hebben.”

Driestroomhuis Babberich is een zogeheten verblijf met behandeling. De kinderen krijgen veelal speltherapie om te leren omgaan met diverse situaties. Dingen die ze in een vroeg stadium van hun leven niet geleerd hebben. ,,De meesten hebben voordat ze hier komen al meer dan zes à zeven verschillende opvangplekken gehad. In die zin zijn het dan ook vergeten kinderen. Wij streven ernaar een veilige plek te creëren waar ze zich kunnen hechten. Je zorgt ervoor dat een kind stevig in de schoenen komt te staan en klaar is om als volwassene het leven aan te kunnen.”

Manier van leven

Het is een nobele, maar zware taak. ,,Je moet heel veel geduld hebben. En zoals ze ook wel zeggen: je moet goed voor jezelf zorgen, anders kun je niet voor een ander zorgen.”

Twee keer in de maand hebben Martijn en Chantal een weekend ‘vrij’. Dan neemt iemand anders de zorg op van de acht kinderen in het gezinshuis dat door middel van een tussendeur bereikbaar is. ,,We hebben dan even tijd voor elkaar en voor onze eigen kinderen.” Het gaat immers altijd door, maar spijt hebben ze geen moment gehad.

 ,,Het is een manier van leven. Waarom zou je alle liefde die je hebt niet delen met kinderen die het heel moeilijk hebben gehad?”

Kijk voor meer informatie op www.driestroomhuisbabberich.nl of www.hetvergetenkind.nl.

 

 

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.