Autisme Groep Liemers

31
Jan
Gemeente Westervoort
Lucas de Jong en Michael Muller op de zolderkamer

Lotgenoten ontmoeten elkaar op zolder 

Zeg ‘autist’ en veel mensen denken aan iemand die nauwelijks contact maakt en urenlang in zijn eentje op zijn zolderkamer zit, achter de computer. ,,Klopt”, zegt Michael Muller. ,,Maar autisme kent vele varianten.” Michael (26) heeft zelf Asperger en weet uit ervaring dat het niet altijd gemakkelijk is om hiermee om te gaan. Om andere (jong) volwassenen de helpende hand te bieden, is hij een lotgenotengroep gestart: AGL oftewel Autisme Groep Liemers. Samen met Marcel Kinkelaar en Lucas de Jong, sociaal werker in opleiding bij welzijnsorganisatie Mikado, organiseert hij diverse activiteiten voor volwassenen met autisme.

Michael: ,,Het idee is voortgekomen uit een brainstormsessie van het Goed voor Elkaar team Westervoort. Er is een jongerengroep, maar voor mensen van boven de 18 jaar was er nog niks.” Mede-initiatiefnemer Lucas de Jong (21) heeft eerder ervaring opgedaan tijdens zijn stage in Nijmegen en is nu vanuit Mikado ingezet om samen met Michael het autismeproject in de Liemers vorm te geven. De eerste drie bijeenkomsten zijn geweest en waren een succes, aldus de organisatoren.

,,We hebben nu zo’n zes deelnemers, allen met een vorm van autisme. Van PDD NOS en MCDD tot Asperger.” Doel van de bijeenkomsten: lotgenotencontact en vrijetijdsbesteding. ,,Mensen vinden het fijn om met lotgenoten te praten over waar ze bijvoorbeeld tegenaan lopen, maar het gaat ook gewoon om samen leuke dingen doen.” Zo worden er spelletjes gespeeld en is er een sinterklaasviering. De Jong: ,,Ook willen we graag nog een keer met z’n allen naar de film of een concert. Deelnemers mogen zelf met ideeën komen.”

Michael geeft aan dat iedereen welkom is, maar beseft ook dat juist de autist die in zijn eentje op zijn zolderkamer zit moeilijk te bereiken is. ,,Sommigen dreigen in een isolement te vallen. We hopen dat ouders of andere betrokkenen hen kunnen overtuigen om een keer langs te komen.” En, met een knipoog: ,,Van zolder tot zolder, zeg maar.” Doelend op de locatie waar de bijeenkomsten plaatsvinden: op de zolder van het pand van Mikado.

Voorlopig blijft het bij een groep, maar voor de toekomst is het de bedoeling om meerdere groepen te vormen, naar leeftijd en interesses. ,,Denk bijvoorbeeld aan een kookgroep of een sportgroep.” Ook ziet het tweetal het project graag groeien naar meerdere locaties in de Liemers. Daarvoor wordt contact gezocht met andere (welzijns)organisaties. Lucas: ,,Ook bestaande projecten mogen aansluiten om samen te werken, graag zelfs. ” De bijeenkomsten van de Autisme Groep Liemers verschillen wel met de zogeheten auti-cafés, aldus Michael. ,,Bij zo’n café worden er meestal sprekers uitgenodigd; je bent dus bezoeker. Wij doen het anders. Hier draait het om dingen samen doen; je bent dus deelnemer.”

Info

De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond van 19.00u tot ongeveer 21.00u. Adres: Kastanjelaan 3a, achter het gemeentehuis in Duiven.

Aanmelden kan via autismegroepliemers@gmail.com en via het algemene nummer van Mikado: 0316-250 700.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel kan het per activiteit verschillen of er een financiële bijdrage wordt gevraagd. 

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.