Agnes' droombaan bij Stadsbrouwerij

2
May
Gemeente Zevenaar

Het pand aan de Markt 7 in Zevenaar was afgelopen zomer nog een bouwplaats, maar vanaf eind augustus opende Stadsbrouwerij Wittenburg hier haar deuren. Eigenaar Toon Berens is blij met de nieuwe plek. ,,Het is een stuk groter en ligt centraal. Eigenlijk komt in dit pand alles samen wat ik mooi vind om te doen. Management én mensen helpen.” Berens is naast eigenaar van de brouwerij ook de man achter ‘De goede dag’, een organisatie die dagbesteding en arbeidsintegratie biedt aan mensen met een (tijdelijke) beperking. Een van hen is de 51-jarige Agnes van Wessel.

Terwijl boven de werkmannen druk in de weer zijn, loopt Agnes beneden rond met de koffiekan. Ze voert haar taken met verve uit. Kopje koffie op tafel, rommel in de prullenbak en nog even snel met de poetslap het stof weghalen. Met haar toekomstige baan als horecamedewerker in het proeflokaal van de brouwerij komt een droom uit, zegt ze. ,,Ik wilde altijd al de horeca in, maar het kwam er niet van.” Het horecavirus heeft ze niet van een vreemde. Haar vader reed jarenlang rond met een patatkraam. ,,Hij kwam overal. Met patat, frisdrank en snoep.” Dat kun je straks niet bestellen bij Agnes; wel een goed glas bier en zelfgebakken hartige en zoete taarten. Berens: ,,Met ingrediënten uit onze eigen moestuin in Babberich.”

Het proeflokaal krijgt de uitstraling van een gezellige, bruine kroeg, zegt Berens. Een glazen wand tussen proeflokaal en brouwzaal geeft bezoekers een inkijkje in het brouwproces. Naar verwachting wordt er vanaf het najaar twee keer per week bier gebrouwd. ,,We gaan uit van zo’n 80.000 liter per jaar. Er komen twaalf bieren op de tap. Voor ieder wat wils dus.”

De nieuwe, grotere brouwerij levert acht extra parttime arbeidsplaatsen op. ,,Een vaste kern van vijf mensen en dan nog drie opleidingsplaatsen.” Ook de 52-jarige Vincent Peelen is straks in de brouwerij te vinden. Hij is een ‘ervaren brouwer’. Eerder hielp hij al mee in de brouwerij op Landgoed Sevenaer. Naast allerlei klusjes bij het brouwproces is hij vooral druk met het maken van bierkistjes. ,,Ik kan goed timmeren. Maak de kistjes in allerlei maten. Maar de naam erop stempelen doe ik niet. Dat is het werk van Irma.”

Irma Sinderinck is ook al een tijdje ‘bij Toon’. Ze is de kunstenaar van het team, zegt Berens. Ze maakt schilderijen en ontwerpt de etiketten voor de speciaal bieren van de brouwerij. Niet veel later stapt de 45-jarige Irma het pand binnen. “Koffie?”, vraagt Agnes meteen. Ze zit al helemaal in haar rol. Klaar voor een mooie toekomst als serveerster in proeflokaal Wittenburg.

Project en verbouwing zijn te volgen via Facebook.

Meer informatie: www.degoededag.nl

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.