Actie Greenkids

11
Jul
Gemeente Westervoort

Liever bloemetjes planten dan onkruid wieden

Hugo is er helemaal klaar voor. De leerling van de Montessorischool in Westervoort heeft zelfs zijn eigen hark en schop meegenomen. Handig, want samen met nog zo’n zestig kinderen gaat hij op deze bewolkte junidag aan de slag in tuinen van inwoners van de wijken Mosterdhof, Struikendoorn en De Weem.

 De actie GreenKids is een initiatief van het Gebiedsteam Noord en wordt voor de tweede keer gehouden in Westervoort. Amber van Ekerschot, stagiaire van jongerencentrum Creon coördineert de actie. "Het is een participatieproject van het Gebiedsteam Noord waarbij verschillende organisaties samen werken."

De Montessorischool en basisschool De Brug leveren 'de tuiniers', de gemeente heeft gezorgd voor planten, werkhandschoenen en gereedschap is geleend van een wijkraad uit Duiven. De mensen van de Appelbloesem van Siza en van Ons Thuus van Philadelphia hebben mooie houten bordjes gemaakt, zodat iedereen weet dat de tuin is opgeknapt door GreenKids. Daarnaast wordt elk groepje kinderen begeleid door stagiaires van Creon. "Ook lopen er scholieren uit het voortgezet onderwijs mee voor hun maatschappelijke stage." 

Rode geraniums, margrieten en ander fleurig groen staan in bakken opgesteld in de tuin van Ons Thuus aan de Mosterdhof. De bewoners van de woongroep zorgen voor ranja en wat lekkers, maar er moet natuurlijk eerst gewerkt worden.

Vriendinnen Jetske van der Bent, Lisa Smeenk en Suzan Bleeker van de Montessorischool pakken heel voorzichtig de tere planten aan en zetten ze netjes neer in het boodschappenwagentje. ,,Ik vind het een leuke actie; ik hou wel van tuinieren. Het is vooral leuk dat er ook lelies bij zitten, want dat is de betekenis van mijn naam”, zegt de 9-jarige Suzan. Met de iets te grote werkhandschoenen aan gaan ze op pad onder begeleiding van Thijs Smit, stagiair buurtsportcoach bij het Leerwerkbedrijf van Creon. Hij geeft zelf weinig om tuinieren, zegt hij lachend. ,,Maar het is een mooi project; je helpt anderen die het zelf niet kunnen. Ik hoop dat de kinderen zich daar vandaag bewust van worden.”

Ondertussen trekken Lars van Soest en zijn klasgenoten van basisschool De Brug driftig aan wat groene sprieten in de plantenbakken van Ons Thuus. Al snel laat de 11-jarige Lars het onkruid voor wat het is en stort zich op de lege bloembakken. De zak met tuinaarde wordt opengescheurd en handenvol zwarte aarde vult al snel de bakken. Nog even wat fleurige bloemen erin en hoppa, weer één klaar. De leerlingen vinden dit duidelijk leuker dan onkruid wieden, zo blijkt.

Daar buigt Marian Maturan van de wijkraad MSW zich dan maar over. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er in totaal 22 tuineigenaren zich hebben aangemeld. ,,Ik ben gewoon gaan aanbellen, want het gaat vaak juist om mensen die zelf geen hulp vragen.” Het betreft voornamelijk ouderen die het ofwel fysiek niet aankunnen of er gewoon de tijd niet voor hebben aangezien ze ook mantelzorger zijn voor hun man of vrouw. ,,Het is fijn dat deze mensen weer kunnen genieten van een mooie tuin.”

Het terras van Ons Thuus is in ieder geval weer een plaatje. Alleen dat onkruid tussen het grind blijft een doorn in het oog. Misschien een leuke volgende buitenactiviteit voor leerlingen van de basisscholen uit de buurt? Lars moet er smakelijk om lachen…

Inspirerende verhalen...

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.