Jongerenproject 'Matties'

9
Aug
Gemeente Zevenaar

Jongerencentrum De Sfinx Lobith start dit najaar met het project 'Matties'. Jongeren krijgen training om problemen van vrienden vroegtijdig te signaleren en hen de weg te wijzen naar hulp.

De jongeren nemen deel aan trainingen van het sociaal team van de gemeente Rijnwaarden. Zij krijgen uitleg over de werkwijze en bereikbaarheid van instanties die hulp verlenen aan jongeren. Ook leren ze herkennen van signalen van problemen in hun sociale omgeving. De jongerenwerkers streven ernaar om ongeveer jongeren uit Rijnwaarden de training te laten volgen. 

‘Samenwerking tussen het sociaal team van de gemeente en de jongeren in Rijnwaarden dat is nieuw en uniek. Het sociaal team staat in verbinding met jongeren. Door deze samenwerking hoopt de gemeente en het jongerenwerk dat zij nog meer jongeren tijdig bereiken zodat langdurige trajecten minder of zelfs voorkomen kunnen worden’, geeft wethouder Belinda Elfrink aan.

Tijdens contacten met hun vrienden zijn zij de ogen en oren voor het sociaal team. In hun gewoonlijke gespreken luisteren zij tussen de regels door en vangen zo vroegtijdig signalen op als het met een van hun vrienden even niet zo lekker gaat. Deze jongeren kunnen dan in hun eigen taal en op hun eigen manier de weg wijzen naar hulp.

Jongerenwerk merkt al langere tijd dat behoorlijk wat jongeren niet lekker in hun vel zitten. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met goed meekomen op school, zijn angstig of depressief of hebben thuis financiële problemen waardoor ze buitengesloten worden. Jongerenwerker Kesley Szmagalski: ‘De jongeren die we benaderd hebben voor de training reageren heel positief. Zij willen graag hun vrienden helpen om de weg te vinden naar hulp. Zo voorkomen we samen dat problemen zich opstapelen of verergeren’.  

Leuke nieuwtjes ook via facebook (goed voor elkaar de liemers)!

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.