Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers!

18
Jul
NieuwsGemeente DuivenGemeente WestervoortGemeente Zevenaar
logo buurtbemiddeling

Ergernis over een geluid, kinderen, huisdieren, een barbecue of een verkeerd geparkeerde auto? Soms lopen dit soort ergernissen uit de hand.

Wat voor de ene buur gewoon is, is voor een andere buur storend. Sommige buren zijn zelfs niet meer 'on speaking terms'. De stap naar de rijdende rechter is voor velen een brug te ver. Maar aankloppen bij Buurtbemiddeling kan een geslaagde route zijn.

Ineke is vrijwilliger bij Buurtbemiddeling. Het project werd in 2009 opgestart en is een succes. De gemeente Westervoort, Duiven en Zevenaar krijgen op jaarbasis rond de 90 verzoeken voor bemiddeling. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers. Ze zijn neutraal, geven geen oordeel en hebben geheimhoudingsplicht.

Ineke vertelt....

Haar eerste casus was bij een wat oudere vrouw die al jaren in hetzelfde huis woonde. Na verloop van tijd kreeg ze nieuwe buren. Dat ging eerst goed. Maar na een tijdje was er geluidsoverlast. Daardoor ontstond er naast onenigheid ook wantrouwen tussen de buren. Ineke: "Ik besefte hoe makkelijk communicatie kan misgaan." De bemiddelaar gaat altijd samen met een andere vrijwilliger op afspraak langs bij de melder. En zoekt daarna contact met de buren om zijn/haar verhaal te horen. "Soms hoor je dan een ander verhaal. Dat heeft alles te maken met de eigen beleving". Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek, maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf. Het is van belang mensen naar elkaar te laten luisteren.

Waarom doet Ineke dit vrijwilligerswerk? "Het is een uitdaging om een sfeer te creëren waarbij mensen zich veilig voelen om te praten. En ik leer er veel van."

Bemiddelaar worden?

Bijdragen aan de leefbaarheid in Westervoort, Duiven en Zevenaar? Vind je het leuk om meer te weten te komen over communicatie, kun je goed luisteren, heb je een neutrale houding en vind je het interessant om de gecertificeerde training te volgen? In het najaar start er weer een basistraining. Neem dan contact op met: Heleen Woelders, projectcoördinator Buurtbemiddeling Westervoort, Duiven en Zevenaar T 026 312 77 05/ 06 27 83 84 71 E mailto:buurtbemiddelingWDZ@rijnstad.nl W www.buurtbemiddelingrijnstad.nl

Leuke nieuwtjes ook via facebook (goed voor elkaar de liemers)!

Lettertype vergroten


U kunt de grootte van de letters op uw scherm zelf instellen op één van de volgende manieren:

Manier 1

Houd de Ctrl (Windows) op uw toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op uw muis om te vergroten en te verkleinen.

Manier 2

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de + toets voor grotere letters of op de - toets voor kleinere letters.

Standaard grootte herstellen

Houd de Ctrl (Windows) of cmd ⌘ (Mac) op uw toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op de 0 toets (nul).

Mobiel of tablet

Houd twee vingers op het scherm van uw mobiel of tablet. Verplaats uw vingers van elkaar af terwijl uw vingers nog op het scherm zijn. Een tweede manier is met één vinger twee keer (snel) achter elkaar op het scherm van uw mobiel of tablet te drukken.